عید فطر مبارک. ببخشید که آپلود شله مشهدی به رمضان نرسید.

 

بالاخره پختمش و چه خوشمزه بود. بسیار بهتر از برخی نذری ها!

برادرم می گفت هر دیگ شله چند میگیری بپزی؟ و دیگری می گفت بیا امسال شله نذری خاله جان را تو بپز خنده

بین خودمان باشد از آنجا که غذایی کاملا خاص است اغلب فکر می کنند خیلی سخت است اما مثلا تفاوت چندانی با آش رشته نداشت حتی آسانتر و باید مشهدی باشی و بفهمی چه لذذذذذذذذذذذذذذذذذذذذذیـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــذ بود خوشمزه


مواد لازم برای 8 تا ده نفر :

گوشت دنده گوسفندی .......................................... نیم کیلو

(من یک چهارم گردن هم زدم که خیلی پرگوشت شده بود همان یک کیلو در مجموع کافیست)

پیاز متوسط .......................................... دو عدد

لوبیا سفید یا رشتی .......................... نصف پیمانه

لوبیا چیتی ....................................... نصف پیمانه

نخود ............................................... نصف پیمانه

عدس ............................................. نصف پیمانه

ماش .............................................. نصف پیمانه

بلغور گندم ....................................... یک پیمانه

برنج نیمه ........................................ نصف پیمانه

دارچین .......................................... یک قاشق چایخوری

جوز هندی رنده شده ........................ نصف جوز یا نصف ق چ

زنجبیل تازه رنده شده ...................... 1 قاشق چایخوری

پودر زنجبیل ................................... نصف ق چ

فلفل سیاه و نمک به مقدار لازم

قیمه برای روی شله 

 

 طرز تهیه :

حبوبات شامل نخود و لوبیاها و ماش و عدس را از روز قبل در ظرفی خیس کنید و یکی دوبار آب آن را عوض کنید.

بلغور گندم را از شب قبل خیس کنید. برنج را هم جداگانه از شب قبل خیس کنید.

به قصاب بگویید گوشت را برایتان تکه کند تا پختش در یک ظرف سخت نباشد , در منزل گوشت را حتما بشویید.

ازشب قبل با پیاز نگینی خرد شده و زنجبیل تازه رنده شده روی حرارت کم بگذارید تا صبح بپزد. جداکردن کف روی گوشت را که همه میدانید و نیاز به تذکر ندارد. بعد از سه تا چهار ساعت پختن گوشت زیرش را برای یکی دوساعت خاموش کنید تا سرد شود و سپس استخوانهای گوشت را جدا کنید و دوباره روی شعله بگذارید.

(من گوشت را عصر تا آخر شب پختم, آخرشب زیرش را خاموش کردم و صبح زود که سرد شده بود استخوانهای دنده و خرده استخوانها را با دست از گوشت و آبش جدا کردم.)

وقتی دوباره زیر گوشت را روشن کردید , بلغور و برنج را در صافی ریخته تا آبش برود و به آب گوشت اضافه کنید ,حرارت را ملایم کنید تا باز به آرامی بپزد.

از اینجا به بعد حداقل هر نیم ساعت یکبار شله را هم بزنید و چک کنید که ته نگیرد. اگر آب شله کم شد و نیاز به اضافه کردن آب بود حتما آب جوش (داغ داغ ) به آن اضافه کنید.

وقتی که حدود ده ساعت از پختن گوشت گذشت آب روی حبوبات خیس خورده را خالی کنید و جداگانه بپزید(خیلی له نشود). در حدود دو ساعتی که حبوبات در حال پخت هست شله را به فواصل ده دقیقه یا کمتر هم بزنید تا گوشتها کاملا ریش شده در بافت شله پخش شوند. شله جا افتاده گوشت تکه ای در آن به چشم نمی آید اما پس از خوردن هر قاشق آن روی لبه قاشق ریش ریش های گوشت به چشم می خورد.

حالا ادویه شامل جوز هندی و پودرزنجبیل و دارچین و نمک و فلفل سیاه را به همراه حبوبات اضافه کرده و نیم ساعت دیگر با درب بسته و حرارت ملایم بپزید (دم کنید) و بعد سرو کنید.

شله باید کاملا له و کشدار باشد و بجز نخود و لوبیا هیچ کدام از حبوبات دیگر در آن به چشم نیاید.

روی شله با قیمه تزیین می شود. شله پر قیمه نشانه سخاوت صاحب مجلس و مرغوب بودن شله است.

در مجالس مشهدی که شله سرو می شود اوج تحویل گرفتن یک نفر این است که صاحبخانه ظرفی جداگانه پراز قیمه برای آن شخص بفرستد نیشخندخوشمزه